Cum alegi magnetul potrivit?

Cum alegi magnetul potrivit pentru aplicația ta?

Ai o problemă de fixare, vrei să produci magneți de frigider, dorești să realizezi experimente științifice, vrei să îndepărtezi bucăți de fier sau dorești să realizezi unul dintre faimoasele generatoare magnetice care produc curent electric „gratis”? Cauți magneți pe net, dar nu știi pe care să-i cumperi. Magazine sau vânzători specializați de magneți nu sunt „la toate colțurile“, deci alegerea tipului de magnet potrivit poate fi o problemă pentru cei fără experiență.

Prima și cea mai simplă alegere este în funcție de tipul aplicației:

  • magnetii neodim, cel mai nou si mai performant aliaj au cea mai mare forta pe unitate de volum, dar nu rezista la temperaturi mari si datorita puterii mari si faptului ca sunt sinterizati din pulberi, se sparg sau ciobesc usor.
  • magnetii „clasici”, negri, de ferită sunt folosiți mai ales pentru magneți de frigider (puți pe lemn, ceramică, lut, piatră etc), fiindcă sunt ieftini și destul de puternici.
  • foliile magnetice au „forța“ doar pe o singură parte (cu excepția foliei magnetizate pe ambele fețe, dar cu aplicații foarte specifice) și se folosesc pentru magneți publicitari, semnalistică (taxiuri, case de schimb valutar, rafturi etc), în grădinițe sau școli, transformarea pozelor în magneți de frigider etc.

 

În timp ce foliile magnetice au o gamă restrânsă de aplicații, alegerea dintre magneții de neodim sau ferită se face după mai multe criterii:

  1. Temperatura: magneții neodim obișnuiți rezistă până la maxim 80 de grade C – există variante speciale care pot să-și mențină proprietățile chiar și până la 200 de grade C, dar sunt scumpe și se justifică doar la volume mari și aplicații speciale. Pentru temperaturi mai mari, se pot folosi magneții de ferită (SrFe) sau, dacă este necesară o forță mare de aderență, se pot folosi magneții samariu-cobalt (SmCo) – și acestia sunt mai scumpi și nu se produc în masă.
  2. Spațiu disponibil: în funcție de gradul de magnetizare (N35/N48 etc), magneții neodim sunt de cca. 6-8 ori mai puternici decât feritele. Deci, dacă spațiul este limitat, de exemplu pentru trimiterea unor semnale la un senzor Hall într-un echipament electronic de mici dimensiuni, recomandăm neodimul. Dacă însă aplicația cere o suprafață magnetică mare, de exemplu în cazul separatoarelor sau colectoarelor magnetice, forța mai mică a magneților de ferită se poate compensa cu adăugarea mai multor magneți – aici, pentru optimizarea forței dispozitivului contează și modul de dispunere a magneților!
  3. Aspect: magneții neodim sunt eleganți, strălucitori, argintii și chiar arată bine pe orice suprafață, acasă sau la birou. Feritele sunt negre, un pic sfărâmicoase, dar dacă aspectul nu contează foarte mult, iși fac treaba foarte bine.
  4. Fixare: în general, magneții se pot lipi cu adeziv uzual sau special – iarăși, în funcție de aplicație. Dacă însă magneții se folosesc pentru închideri, susținere sau pentru alte aplicații în care sunt supuse unor forțe mari, cei mai potriviți sunt magneții neodim în carcasă de oțel, denumiți magneți oală, care au rezistența fizică foarte mare. Avantajul acestora este posibilitatea variată de fixare (în general, cu șuruburi și/sau piulițe), precum și forța semnificativ mai mare față de alți magneți neodim cu același volum. O caracteristică importantă este că sunt puternici doar pe o singură parte.

Acestea sunt doar unele dintre aspectele de considerat în alegerea magneților potriviți pentru aplicația ta. Dacă dorești mai multe detalii sau o recomandare avizată, colegii noștri experimentați îți stau la dispoziție.

Sună-ne acum la 0748-833016!

Magneti neodim      Magneti ferita (SrFe)  Folii magnetice Magneti neodim oala