Cum alegi magnetul potrivit?

Cum alegi magnetul potrivit pentru aplicatia ta?

Ai o problema de fixare, vrei sa produci magneti de frigider, doresti sa realizezi experimente stiintifice, vrei sa indepartezi bucati de fier sau doresti sa realizezi unul dintre faimoasele generatoare magnetice care produc curent electric „gratis”? Cauti dupa magneti, dar nu stii pe care sa-i cumperi. Magazine sau vanzatori specializati de magneti nu sunt „la toate colturile“, deci alegerea tipului de magnet potrivit poate fi o problema pentru cei fara experienta.

Prima si cea mai simpla alegere este in functie de tipul aplicatiei:

  • magnetii neodim, cel mai nou si mai performant aliaj au cea mai mare forta pe unitate de volum, dar nu rezista la temperaturi mari si datorita puterii mari si faptului ca sunt sinterizati din pulberi, se sparg sau ciobesc usor.
  • magnetii „clasici”, negri, de ferita sunt folositi mai ales pentru magneti de frigider (pusi pe lemn, ceramica, lut, piatra etc), fiindca sunt ieftini si destul de puternici.
  • foliile magnetice au „forta“ doar pe o singura parte (cu exceptia foliei magnetizate pe ambele fete, dar cu aplicatii foarte specifice) si se folosesc pentru magneti publicitari, semnalistica (taxiuri, case de schimb valutar, rafturi etc), in gradinite sau scoli, transformarea pozelor in magneti de frigider etc.

In timp ce foliile magnetice au o gama restransa de aplicatii, alegerea dintre magnetii de neodim sau ferita se face dupa mai multe criterii:

  1. Temperatura: magnetii neodim uzuali rezista pana la maxim 80 de grade C – exista variante speciale care pot sa-si mentina proprietatile chiar si pana la 200 de grade C, dar sunt scumpe si se justifica doar la volume mari si aplicatii speciale. Pentru temperaturi mai mari, se pot folosi magnetii de ferita (SrFe) sau, daca este necesara o forta mare de aderenta, se pot folosi magnetii samariu-cobalt (SmCo) – si acestia sunt mai scumpi si nu se produc in masa.
  2. Spatiu disponibil: in functie de gradul de magnetizare (N35/N48 etc), magnetii neodim sunt de cca. 6-8 ori mai puternici decat feritele. Deci, daca spatiul este limitat, de exemplu pentru trimiterea unor semnale la un senzor Hall intr-un echipament electronic de mici dimensiuni, recomandam neodimul. Daca insa aplicatia cere o suprafata magnetica mare, de exemplu in cazul separatoarelor sau colectoarelor magnetice, forta mai mica a magnetilor de ferita se poate compensa cu adaugarea mai multor magneti – aici conteaza si modul de dispunere a magnetilor!
  3. Aspect: magnetii neodim sunt eleganti, stralucitori, argintii si chiar arata bine pe orice suprafata, acasa sau la birou. Feritele sunt negre, un pic sfaramicoase, dar daca aspectul nu conteaza foarte mult, isi fac foarte bine treaba.
  4. Fixare: in general, magnetii se pot lipi cu adeziv uzual sau special, iarasi, in functie de aplicatie. Daca insa magnetii se folosesc pentru inchideri, sustinere sau pentru alte aplicatii in care sunt supuse unor forte mari, cei mai potriviti sunt magnetii neodim in carcasa de otel, denumiti magneti oala, care au rezistenta fizica foarte mare. Avantajul acestora este posibilitatea variata de fixare (in general, cu suruburi si/sau piulite), precum si forta semnificativ mai mare fata de alti magneti neodim cu acelasi volum. O caracteristica importanta este ca sunt puternici doar pe o singura parte.

Acestea sunt doar unele dintre aspectele de considerat in alegerea magnetilor potriviti pentru aplicatia ta. Daca doresti mai multe detalii sau o recomandare avizata, colegii nostri experimentati iti stau la dispozitie. Suna-ne acum!

Magneti neodim      Magneti ferita (SrFe)  Folii magnetice Magneti neodim oala